Openhaarden worden sinds jaar en dag al gebruikt, waar het vroeger vaak ook nog gebruikt werd om eten mee te bereiden is het hedendaags alleen nog maar een middel om een huis te verwarmen. Openhaarden vindt je het meeste in de woon- en eetkamers. Tegenwoordig worden haarden vaak ingebouwd in een open haardmeubel en kunnen ze zo gecombineerd worden met kasten, televisiemeubels en nog veel meer. Vroeger werden er in openhaard alleen maar stukken gedroogd hout gebruikt, tegenwoordig heb je echter veel meer mogelijkheden om een lekker warm vuurtje te creƫren, welke soorten openhaarden heb je nou?

Houtgestookte openhaarden

Veel mensen vinden het nog steeds leuk om hout te gebruiken in hun openhaarden, volgens hen gaat niets boven een nostalgisch houtvuurtje. De geur die daardoor ontstaat en het knipperende vuur is voor veel mensen ontspannend, houthaarden kun je in twee soorten verdelen:

  • Gesloten houthaard: Dit is toch wel de meest voorkomend houthaard die er zijn, deze hebben namelijk een best hoog rendement als het gaat om hitte die de kamer in gaat, namelijk 75 tot 80%. Dit komt voornamelijk doordat de verbranding veel beter is omdat de hitte niet gelijk weg kan. Dit maakt deze manier van stoken de meest duurzame toepassing.
  • Open houthaard: Met een open houthaard krijg je in je eigen huis het gevoel van een kampvuur, echter is het rendement niet zo goed. Er gaat namelijk ontzettend veel warmte verloren omdat de warmte gelijk door de schoorsteen verdwijnt, ongeveer 10 tot 20% van de warmte gaat de kamer in.

Gasgestookte openhaarden

Gasgestookte haarden zie je de laatste twee decennia steeds meer in huizen, dit komt voornamelijk omdat het gebruik veel gemakkelijker is. Hoe nostalgisch het stoken met hout ook is, veel mensen drukken liever gewoon op een knop en willen er daarna ook niet meer naar kijken, een gashaard is dan ook ideaal. Net als bij de houtgestookte haarden heb je hier ook open en gesloten varianten, welke qua gebruik vergeleken kunnen worden met de houtgestookte varianten.

  • Open gashaard: Bij een open gashaard gaan de verbrandingsgassen gelijk verloren door het rookkanaal. Voor de aanvoer van het zuurstof is het wel belangrijk dat dat kan via een buitengevel, kruipruimte of een kelder. \
  • Gesloten gashaard: Net als bij een gesloten houthaard vindt hier een gesloten verbranding plaats waardoor het rendement veel hoger ligt dan bij de open varianten. Bij een gesloten gashaard wordt het binnenste kanaal gebruikt voor het afvoeren van verbrandingsgassen en het buitenste kanaal zorgt voor de aanvoer van zuurstof.

Haarden op bio ethanol & elektriciteit

Ideaal voor als er geen mogelijkheden zijn voor het doorvoeren van een rookkanaal, met bio ethanol is dat helemaal niet nodig. Tegenwoordig heb je zelfs elektronisch beveiligde systemen met een afstandsbediening welke heel veel warmte kunnen afgeven. Met elektrische haarden heb je wel de warmte en de sfeer van vuur zonder echt vuur te hebben, dit zie je ook steeds meer.