Over het algemeen heb je niet veel vakspecifieke kennis nodig om in een openhaard te stoken. Toch is het wel belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. We kennen natuurlijk allemaal de brand driehoek. Vuur heeft voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen branden. In de ruimte waar de openhaard staat moet dus voldoende ventilatie zijn om de juiste hoeveelheid zuurstof aan te voeren. Let er ook op dat zuurstof de ruimte niet verlaat door bijvoorbeeld een afzuiger die de zuurstof uit de ruimte ontneemt.

Wat heeft haardhoud hiermee te maken? Kwalitatief haardhout zorgt ervoor dat de eenmaal brandende haard ook goed blijft branden. Er zijn een aantal voorwaarden waar het haardhout aan moet voldoen:

  • Een juist vochtigheidspercentage <20%
  • Het moet schoon zijn, dus vrij van schimmels
  • Het moet een lengte hebben tussen de 25-33cm
  • De diameter moet tussen de 8 en 12cm zijn

Wanneer het haardhout voldoet aan bovenstaande eisen dan ben je ervan verzekerd dat je kwalitatief haardhoud hebt gekocht.

Tips om de haard aan te maken:

het valt niet altijd mee om een koude openhaard aan de gang te krijgen. Er wordt vaak geknoeid met oude kranten of oude papieren. Dit is echter niet de beste manier, want wanneer deze papieren zijn opgebrand laten ze veel rotzooi achter. Ook zijn deze “bronnen” Snel uitgebrand. Het is aan te raden om een aantal aanmaakblokjes onder het haardhout te leggen. Als deze aanmaakblokjes eenmaal branden gooi je er een aantal kleine stukken aanmaakhout op. Wanneer deze massa goed brand kun je de grotere stukken kwalitatief haardhoud erop gooien.