Heeft een pelletkachel een schoorsteen nodig? Eigenlijk kan een pelletkachel werken zonder schoorsteen, maar dit wordt niet aanbevolen door installateurs. Doe het ook niet !

Neem zeker de garantiebepalingen door van de diverse pelletkachel- en thermokachel constructeurs. U zal geen fabrikant vinden die deze wijze van installeren aanbeveelt.

Laat U niets op de mouw spellen. Enkel de garantiebepalingen van de constructeur zijn van toepassing

.

Een grote groep van pelletkachel gebruikers installeert een korte schoorsteen.

Tests hebben we al zelf uitgevoerd. Er zit veel meer aanslag in een enkelwandige schoorsteen dan een dubbelwandige.

Wat is een pelletkachel?

De pelletkachel is een moderne houtkachel maar dan automatisch gevuld door middel van pellets.  De pellets worden met een worm naar de verbrandingskamer van de pelletkachel gebracht.  Dit alles wordt aangestuurd door middel van software op een moederbord.

Instellingen kunnen aangepast worden door je verdeler om tot een optimale afstelling te kunnen komen.  De pellets zelf in feite een samengeperste korrel van gemalen hout.  Soms ook wel eens “konijnenstopjes genaamd”. De rookgasafvoer kan zowel gebeuren via een bestaande schoorsteen of via een externe te plaatsen inox schoorsteen aan de buitenzijde van de woning. Online vind je eenvoudig installateurs van Pelletkachels in Groningen, Utrecht en andere regio’s.

Is een pelletkachel eenvoudig te plaatsen of te installeren ?

Alle pelletkachels kunnen aangesloten worden op een bestaande schoorsteen. Heeft U geen schoorsteen dan kan via een boring een opening van 8 cm gemaakt worden in de gevel. Er zijn zowel voorzet modellen als inbouwpelletkachels.

Onderhoud van de pelletkachel

Ons advies om de 2000 a 2500 kg. pellet verbruik dient een GROOT onderhoud uitgevoerd te worden. Heeft U het eenmaal gezien, dan kan een handige Harry het volgende keer zelf en dit is niet verboden.

  • Ventilatoren en rookkanalen worden gereinigd alsook alle parameters die opgeslagen werden worden nagekeken en gecontroleerd.  Hieruit kan soms blijken dat een paar parameters moeten bijgestuurd worden.
  • Een schoorsteen reiniging is aanbevolen.  Zeker wanneer U een enkelwandige buis gebruikt aan de buitengevel van de woning.
  • Afhankelijk van de gebruikte pellets ga je meer of minder aanslag krijgen in de schoorsteen.  Condensatie heeft hier ook eveneens een invloed op.

Balansventilatie voor pelletkachels
Ook hier is een oplossing voor.  Er wordt gebruik gemaakt van een dubbelwandige buis.  Het binnenkanaal wordt gebruikt voor de rookgassen af te voeren.  Het buitenste kanaal wordt gebruikt om de kachel te verbinden met de buitenlucht.  Met behulp van de KIT DIEUX wordt de aangetrokken lucht ook opgewarmd.  Hierdoor is het in de winter ook niet meer nodig om je pelletkachel te ontsteken met een aanmaakblokje wanneer de temperatuur onder de 3 a 4 graden daalt.

Bron: https://www.pelletkachelrevolutie.nl/