Houtkachel kopen

Een houtkachel is een goedkope oplossing om in de koude maanden van het jaar het huis te voorzien van de benodigde warmte. Zo kan een kachel ervoor zorgen dat het huis snel verwarmt kan worden. Naast de warmte die de kachel afgeeft, is een kachel een enorme aanwinst voor uw interieur en geeft het veel sfeer. Een houtkachel maakt gebruik van brandhout dat gestookt wordt en de ruimte kan verwarmt worden op 2 verschillende manieren. De houtkachel maakt gebruik van droog brandhout en doormiddel van de luchttoevoer wordt de verbranding bepaald. De eerste manier van verwarmen gebeurd door de convectiekachels. Deze variant verwarmd de lucht en verspreidt dit vervolgens door de kamer. De andere variant is de accumulerende houtkachel. Deze soort kan worden onderverdeeld worden in gietijzeren kachels, tegelkachels, speksteenkachels en leemkachels. Deze modellen verschillen in materiaal en maken gebruik van stralingswarmte. De materialen houden de warmte verder nog lang vast en houden de ruimte nog gedurende een lange tijd warm. Ook convectiekachels kunnen gebruik maken van deze methode doordat de buitenkant bekleed is met bijvoorbeeld speksteen of tegels.

Het uiterlijk van de houtkachel

De kleur van de kachel is in de meeste gevallen grijs of zwart, maar er zijn uitzonderingen. De binnenkant van de houtkachel is bekleed met en bepaald materiaal om de buitenkant te beschermen tegen de hitte. De warmte in een kachel kan flink oplopen namelijk en daarom is de binnenkant in de meeste gevallen bekleed met gietijzeren lamellen of vuurvaste steen. Het uiterlijk wordt daarnaast ook grotendeels bepaald door het rookkanaal. Deze kan bovenop worden geplaats of aan de achterzijde. Er is verder veel aanbod en elke kachel verschilt in sfeer, design en uitstraling. Zo beschikken wij over houtkachels met het authentieke nostalgische karakter, maar ook over houtkachels die een modern design hebben. Bovendien zijn er houtkachels die in de muur geplaatst kunnen worden, op de grond en sommige toestellen kunnen boven de grond hangen. Een houtkachel staat ontzettend goed tussen het interieur en vooral wanneer er een mooi vlammenspel waar te nemen is.

Duurzaamheid en houtkachels

Een factor die meer en meer belangrijker wordt is de duurzaamheid van de houtkachel. Dit is terug te zien in het vermogen van de kachel en het effectief gebruiken van het brandhout. Ook is dit terug te zien in de uitstoot van fijnstof en de belasting van het milieu. Moderne houtkachels ondersteunen de naverbranding van rookgassen en dit staat ook bekend als de secundaire of tertiaire verbranding. Deze manier van verbranding is nog milieuvriendelijker, doordat de uitstoot nog lager is.

Het kopen van een houtkachel

Bent up op zoek naar een houtkachel die uw huis kunt verwarmen, dan bent u bij ons in staat om meerdere aanbieders te vergelijken. Wij bieden offertes aan van verschillende aanbieders van houtkachels die u keuze makkelijk kunnen maken. Zo kunt u snel en eenvoudig genieten in de koudere perioden van het jaar van een warme woning met een sfeervolle houtkachel.